3 manieren waarop managers betrokkenheid en positieve interacties kunnen versterken – ook op afstand!

Als manager lever je een grote bijdrage aan de teamvitaliteit. Dit komt vooral voort uit het faciliteren van interacties van hoge kwaliteit, wat wij de zesde pijler voor vitaliteit noemen. Deze interacties ontstaan vanuit veiligheid, betrokkenheid en gedeelde positieve emoties. Dat klinkt als een flinke klus, maar gelukkig zijn er kleine acties die je direct kunt inzetten om dit te versterken in je relaties.

De sleutel hierbij is om zoveel mogelijk gebruik te maken van het zogenaamde socialebetrokkenheidsysteem. Dit is het systeem in je lichaam en geest dat optimale sociale interacties mogelijk maakt. De neurale netwerken van dit systeem hebben vooral betrekking op spieren en weefsel in je gezicht, ogen, oren, keel, nek, longen en hartgebied — kortom, je ‘sociale’ organen.

Betrokkenheid uitstralen als manager

Vanuit een actief betrokkenheidsysteem geef je non-verbale signalen van veiligheid en betrokkenheid af. Dit noemt wetenschapper Stephen Porges, ontdekker van het betrokkenheidsysteem, ‘cues of safety’. Deze ‘cues’ zorgen ervoor dat andermans zenuwstelsel veiligheid herkent en vervolgens zelf ook sneller overschakelt op het betrokkenheidsysteem. In ons nieuwe boek De vitaliteitrevolutie kun je hier nog veel meer over lezen.

Deze ‘co-regulatie’ helpt om gezamenlijk terug te komen in een interactie die veilig, betrokken en positief is. Vanuit daar kun je effectiever met elkaar te communiceren en verbinden.

Hoe versterk je betrokkenheid in gesprekken?

Hieronder staan drie manieren waarop je jouw eigen betrokkenheidsysteem kunt inzetten zodat die van anderen ook ‘online’ blijft, zelfs als je op afstand moet communiceren via (beeld)bellen:

  • Controleer je expressies met je stem. Spreek met een prettige intonatie. Je kunt hierbij een klein beetje denken aan een moeder die tegen haar baby praat: speels, gevarieerd, expressief en opgewekt. Deze zogenaamde ‘prosodie’ stimuleert het betrokkenheidsysteem van anderen. Hard, laag of schril stemgeluid stimuleert juist stressreacties bij mensen.
  • Laat merken dat wat de ander zegt bij je aankomt, ook al ben je het (nog) niet met elkaar eens (‘Ah, oké, interessant…’, ‘Ik hoor wat je zegt’, ‘Ik zie wat je bedoelt’, ‘hmm’). Wederkerigheid in interacties, ook non-verbaal (aan de telefoon met korte geluiden zoals ‘Ah, hmm, oké, ja, oh’) is essentieel om aan beide kanten het sociale-betrokkenheidsysteem ‘online’ te houden.
  • Controleer tijdens het beeldbellen je eigen gezichtsexpressies. Zijn deze onbedoeld negatief (een frons, gespannen, chagrijnig)? Probeer dan je gezicht te ontspannen, vooral rondom je ogen en wenkbrauwen, door te kijken met een zachte, vriendelijke blik. Je kunt dit ook doen door tijdens het beeldbellen je focus te verzachten en het gehele plaatje te zien van de persoon, inclusief de ruimte of achtergrond om hem of haar heen. Dat ontspant van nature je oogspieren en gezichtsexpressie, wat vaak onbewust opgepikt wordt door de ander.
Meer lezen over betrokkenheid?
Wapen jezelf tegen de stress van de coronacrisis met het nieuwe boek: De Vitaliteitrevolutie. Hierin lees je alles over De Zeven Pijlers voor Vitaliteit en hoe je stress om kan keren richting een opwaartse spiraal van vitaliteit. Klik hieronder om direct online te reserveren of bezoek je favoriete webshop of lokale boekhandel.
december 2020

Vooral het eerste punt valt niet te onderschatten, zeker in deze tijd waarin je waarschijnlijk vooral telefonisch en via videobellen contact hebt. Stemgeluid is een enorme bron van informatie voor mensen. Maak daarom gebruik van de huidige situatie om te werken aan de manier waarop je jouw stem inzet in gesprekken. Dat zal je in de toekomst nog vaak van pas komen.

Blijf tijd maken voor betrokkenheid

Een laatste tip is om teamleden niet uit het oog te verliezen tijdens het werken op afstand. Zorg dat er regelmatig gelegenheid is voor het team om online samen te komen, liefst met beeld, en bedenk van te voren manieren om positieve interacties tussen de teamleden aan te moedigen. Op werkgebied kun je denken aan creatieve sessies of het betrekken van teamleden bij een brainstorm over prettig samenwerken op afstand. En vergeet ook niet om af en toe een leuke online sessie te houden waarin ruimte is voor spel en plezier – speel samen 30 seconds, Codenames of Houseparty, of kies een simpele bewegingsroutine uit op YouTube om samen via Zoom te volgen!

Meer lezen? Download gratis het eerste hoofdstuk van De Vitaliteitrevolutie!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na enkele minuten nog geen mail in je inbox? Neem dan een kijkje in je spamfolder, soms komt de email daar terecht.

Over de auteur van dit artikel
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert is gespecialiseerd in de wetenschap van stress- en vitaliteit. Hij werkt als vitaliteitexpert en Head of Learning & Development bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV). Vanuit het NEV ontwikkelt en faciliteert Bas integrale vitaliteitprogramma's voor honderden werknemers en studenten in Nederland, bij uiteenlopende organisaties zoals Tata Steel Ijmuiden, Clingendael Instituut, Ministerie van Justitie & Veiligheid en Hogeschool van Amsterdam. In zijn integratieve werkwijze van training, coaching en consultancy combineert Bas zijn academische opleidingen, mentorschap van internationale experts en biopsychosociale wetenschappelijke inzichten. Hij schrijft hierover in verschillende publicaties, waaronder in Tijdschrift Positieve Psychologie en het nieuwe boek ‘De Vitaliteitrevolutie’ met co-auteur Daniel Krikke.

Wat anderen zeggen over de Vitaliteitrevolutie