Je veerkracht vergroten dankzij goed timemanagement? Hoogleraar Angela Duckworth legt het uit!

Wat maakt dat de ene persoon, ondanks de nodige tegenslag, effectief aan timemanagement kan doen terwijl de ander juist uit het veld geslagen raakt? Sommige mensen kunnen steeds maar weer veerkrachtig omgaan met uitdagingen. Zij blijven productief, ondanks obstakels die op hun pad komen – ook als deze onverwacht en ongekend toenemen, zoals tijdens de coronacrisis. Is dit soort veerkracht simpelweg aangeboren of kun je die ook aanleren?

Hoogleraar Angela Duckworth deed hier jarenlang onderzoek naar en heeft goed nieuws: veerkracht is inderdaad aan te leren! Duckworth is wetenschapper en auteur van het boek Grit, waar ze stelt dat veerkracht, doorzettingsvermogen en effectiviteit op het gebied van doelen aan te leren is.

Veerkrachtig timemanagement

Maar hoe doe je dat dan? In De vitaliteitrevolutie geven we uitgebreid antwoord op deze vraag in de zevende pijler voor vitaliteit: tijd. Hier lichten we alvast een tipje van de sluier op.

  • Volgens Duckworth hebben veerkrachtige en productieve mensen een helder hoger doel, waar alle lagere doelen aan bijdragen.
  • Onderzoek op het gebied van ‘goal setting theory’ heeft laten zien dat het expliciet stellen van doelen een enorm effect kan hebben op het verbeteren van prestaties, voor elke mogelijke taak.
  • Mensen die heldere doelen stellen zijn in staat hun aandacht en energie beter te richten op relevante activiteiten en weg van afleidingen.

Een van de eerste stappen die je hierin kan zetten is nadenken over het hogere doel dat boven je dagelijkse activiteiten staat, bijvoorbeeld in je werk. Daardoor weet je tijdens je dagelijkse activiteiten waarvoor je iets doet.

veerkracht in je timemanagement

Veerkracht dankzij de doelenpiramide

Een handige methode om na te denken over de samenhang tussen hogere en lagere doelen is de doelenpiramide die Angela Duckworth ontwikkelde. Hieronder zie je een afbeelding van de doelenpiramide en de verschillende lagen waarop je doelen kan stellen.

Vooral het ‘monitoren’ vergeten mensen vaak. Door regelmatig op en neer te gaan in deze hiërarchie van doelen, zorg je dat je voor ogen houdt wat de relatie is tussen de kleinste taak van je huidige werkdag en het hoogste doel waarvoor je aan het werken bent. Daarnaast is het belangrijk om deze hiërarchie zo nu en dan een update te geven: over een periode van enkele maanden kun je tot nieuwe inzichten komen die invloed hebben op de doelen op het niveau van één of meerdere jaren. In pijler zeven van De vitaliteitrevolutie lees je uitgebreid hoe je jouw doelenpiramide kunt invullen en inzetten voor meer veerkracht, vitaliteit en zingeving in je dagelijkse leven.

We delen nog een laatste tip van Duckworth waar je ook alvast naar kan kijken: wat als één van je dagelijkse taken of doelen gehinderd wordt?

veerkrachtig timemanagement dankzij hogere doelen

Verhinderde doelen loslaten

Paradoxaal genoeg moet je volgens Duckworth soms juist doelen loslaten om ze te bereiken. Hoe dat kan? Veerkrachtige mensen weten dat ze een ‘lager’ doel kunnen loslaten, omdat het slechts een subdoel is op weg naar het hogere doel. In andere woorden: alles wat onder het hogere doel valt, is slechts een middel om het hogere doel te verwezenlijken.

Een voorbeeld:

Stel je hogere doel is om mensen te helpen gezond en gelukkig oud te worden. Dan zijn er allerlei beroepen waarin je hier aan kan bijdragen, bijvoorbeeld huisarts, psycholoog, verzorger, of facilitair medewerker in een wooninstelling voor ouderen. Als een van deze carrièrepaden vastloopt, zul je hier veerkrachtiger mee omgaan omdat je weet dat er meerdere paden zijn die naar je hogere doel leiden.

En ook binnen die verschillende beroepen zijn er weer allerlei subdoelen en dagelijkse taken die soms verhinderd raken. Om veerkrachtig en vitaal te blijven in je werk, is het belangrijk om je hogere doel helder te hebben én houden.

Hoe beter je weet waarvoor je het allemaal doet, hoe beter je om kunt gaan met verhinderingen op de weg naar je hogere doel. Omdat je altijd nieuwe manieren of mogelijkheden kunt vinden om toch bij te dragen aan dat doel. Dat is wat de veerkrachtige persoon onderscheidt van iemand die uit het veld geslagen wordt en moeite heeft om hiervan terug te komen.

Meer lezen? Download gratis het eerste hoofdstuk van De Vitaliteitrevolutie!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na enkele minuten nog geen mail in je inbox? Neem dan een kijkje in je spamfolder, soms komt de email daar terecht.

Over de auteur van dit artikel
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert is gespecialiseerd in de wetenschap van stress- en vitaliteit. Hij werkt als vitaliteitexpert en Head of Learning & Development bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV). Vanuit het NEV ontwikkelt en faciliteert Bas integrale vitaliteitprogramma's voor honderden werknemers en studenten in Nederland, bij uiteenlopende organisaties zoals Tata Steel Ijmuiden, Clingendael Instituut, Ministerie van Justitie & Veiligheid en Hogeschool van Amsterdam. In zijn integratieve werkwijze van training, coaching en consultancy combineert Bas zijn academische opleidingen, mentorschap van internationale experts en biopsychosociale wetenschappelijke inzichten. Hij schrijft hierover in verschillende publicaties, waaronder in Tijdschrift Positieve Psychologie en het nieuwe boek ‘De Vitaliteitrevolutie’ met co-auteur Daniel Krikke.

Wat anderen zeggen over de Vitaliteitrevolutie