fbpx

Met deze tool helpen HR professionals burn-out voorkomen

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

We hebben met z’n allen meer dan ooit last van stress. Volgens het CBS en TNO heeft bijna 1 op de 5 werknemers burn-outklachten. Daarnaast zijn er universiteiten en hogescholen waar tot wel 1 op de 2 studenten burn-outklachten ervaart. Het is dus belangrijker dan ooit om te zorgen dat we signalen van stress tijdig herkennen. Hoe kun je als HR-professional je organisatie ondersteunen hierbij?

Een relatief eenvoudig model dat hiervoor werd ontwikkeld is de ‘omgekeerde U-curve van stress’. In het boek De vitaliteitrevolutie noemen we dit de vitaliteitmeter, omdat het zowel inzicht biedt in stress als vitaliteit. Dit model helpt antwoord te geven op vragen zoals: wanneer is stress goed voor je? Wanneer niet? En hoe herken je het verschil tussen deze twee?

Je ziet hier een afbeelding van de vitaliteitmeter. Op de horizontale as staat de mate van uitdaging die iemand op een bepaald moment ervaart. Op de verticale as staat het niveau van prestatie: hoe goed je lichaam, brein en geest om kunnen gaan met de uitdaging die voor je ligt.

Figuur 1.6 Vitaliteitmeter

Het kantelpunt van stress en burn-out

In de eerste helft van de vitaliteitmeter zie je dat een grotere uitdaging ook een grotere prestatie oplevert. Super! Maar er is een kantelpunt. Als een situatie té uitdagend wordt, kantelt je prestatieniveau. Als na dit punt de ervaren uitdaging blijft toenemen, zul je steeds slechter gaan presteren. Dit kantelpunt op de vitaliteitmeter is essentieel om te herkennen, omdat dit dus het punt is waarop vitaliteit omslaat in stress. Hoe herken je dit in de praktijk en hoe kun je medewerkers helpen dit beter te herkennen?

Reserveer nu jouw exemplaar
Wapen jezelf tegen de stress van de coronacrisis met het nieuwe boek: De Vitaliteitrevolutie. Hierin lees je alles over De Zeven Pijlers voor Vitaliteit en hoe je stress om kunt keren richting een opwaartse spiraal van vitaliteit. Klik hieronder om direct online te reserveren of bezoek je favoriete webshop of lokale boekhandel.
december 2020

Herken het kantelpunt van stress en burn-out

Eén van de belangrijkste signalen is de verandering in je emotionele staat, al is het vaak op een subtiele manier. Na het kantelpunt zul je meer onplezierige gevoelens hebben dan ervoor. In de linkerzone zijn neutrale of plezierige gevoelens nog dominant. Maar als je goed naar je lijf en gevoel luistert, zul je merken dat je na het kantelpunt al snel (lichte) negatieve gevoelens begint te ervaren, die afkomstig zijn uit je vecht-vlucht systeem: prikkelbaarheid, irritatie, frustratie en boosheid (vechten), of juist piekeren, bezorgdheid, angst en paniek (vluchten).

Als jij je medewerkers wilt helpen dit sneller te herkennen om burn-out klachten te voorkomen, zul je ze dus moeten helpen deze gevoelens te herkennen en te zien waar hun eigen kantelpunt ligt. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen om terug te denken aan een moment waarop ze nog duidelijk in hun groene, vitale zone zaten.

Om daarna te kijken: wat is het eerste signaal dat je krijgt wanneer je over het kantelpunt gaat? Zo kun je samen onderzoeken welke signalen de werknemer zelf herkent, bijvoorbeeld lichamelijk (bijv. spanning), emotioneel (bijv. prikkelbaarheid) en mentaal (bijv. negatieve gedachten).

Simpele tips voor burn-outpreventie

Hier zijn enkele tips om in te zetten op de werkvloer:

  • Regelmatige check-ins: Door medewerkers aan te moedigen om regelmatig in te checken met hun vitaliteitmeter, kunnen zij steeds sneller herkennen of zij vóór of ná het kantelpunt zitten.
  • Veerkracht oefenen: Hoe sneller zij vervolgens doorkrijgen wanneer ze over de drempel heen zitten en stress ervaren, hoe sneller zij ook weer terug kunnen bewegen naar de vitale zone.
  • Geef laagdrempelige tips: Daar kun je medewerkers verder bij helpen, door tips te geven vanuit de andere pijlers voor vitaliteit – bijvoorbeeld even rustig ademhalen of een prettige interactie opzoeken met een collega, via (video)bellen.

 

Wil je meer tips en inspiratie om als HR-professional medewerkers vitaal te houden? Lees dan ons nieuwe boek De Vitaliteitrevolutie dat boordevol inzichten, vaardigheden en inspiratie staat voor jezelf en je collega’s.

Meer lezen? Download gratis het eerste hoofdstuk van De Vitaliteitrevolutie!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Na enkele minuten nog geen mail in je inbox? Neem dan een kijkje in je spamfolder, soms komt de email daar terecht.

Over de auteur van dit artikel
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert, MSc
Bas Snippert is gespecialiseerd in de wetenschap van stress- en vitaliteit. Hij werkt als vitaliteitexpert en Head of Learning & Development bij het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit (NEV). Vanuit het NEV ontwikkelt en faciliteert Bas integrale vitaliteitprogramma's voor honderden werknemers en studenten in Nederland, bij uiteenlopende organisaties zoals Tata Steel Ijmuiden, Clingendael Instituut, Ministerie van Justitie & Veiligheid en Hogeschool van Amsterdam. In zijn integratieve werkwijze van training, coaching en consultancy combineert Bas zijn academische opleidingen, mentorschap van internationale experts en biopsychosociale wetenschappelijke inzichten. Hij schrijft hierover in verschillende publicaties, waaronder in Tijdschrift Positieve Psychologie en het nieuwe boek ‘De Vitaliteitrevolutie’ met co-auteur Daniel Krikke.

Wat anderen zeggen over de Vitaliteitrevolutie